top of page

Akdeniz'de Artan Sıcaklık Türkiye İçin Endişe Verici Olabilir


 

Dünya Meteoroloji Örgütünde (WMO) iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro Pimpao Silva, Akdeniz'de sıcaklıkların küresel etkisinden bahsederken, sıcaklıkların ortalamanın üzerinde artacağı konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca Silva, 22 Nisan Uluslararası Toprak Ana Günü dolayısıyla, bu durumun Akdeniz bölgesi ve Türkiye için etkileri hakkındaki soruları yanıtladı.


Silva, "Özellikle ekstrem olayların etkilerine, artan sıklık ve yoğunluklarına baktığımızda iklim değişikliğinin giderek çoğalan kanıtlarını görüyoruz." ifadesinde bulundu.


İklim değişikliğinde endişe verici rekorlar kırıldığına işaret eden Silva, buzulların giderek daha fazla eridiğine tanık olunduğunu ve 1950'den bu yana tarihteki en büyük buzul kaybının 2022-2023 yıllarında yaşandığını hatırlattı. Bu kaybın büyük bir "endişe kaynağı" olduğuna değinen Silva, Avrupa Alpleri'nde bir erime dönemi yaşandığını ve son iki yılda İsviçre'deki buzullar mevcut hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybettiğini söyledi.


Silva, insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonları nedeniyle ısınan iklimin etkisini gösterdiğini belirterek, küresel ortalama deniz seviyesinin geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaşarak en sıcak yıl olduğuna dikkat çekti.


Silva, daha sıcak bir atmosferin bazı bölgelerde daha yoğun yağışlara neden olabileceğini ve diğer bölgelerde ise şiddetli kuraklıkların yaşanabileceğine değinirken, bu zıt hidrolojik aşırılıkların, daha sıcak bir dünyada daha da şiddetlenebileceğini söyledi. Avrupa'nın son 40 yılda küresel ortalamanın iki katı kadar ısındığını ve iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde özellikle yoğunlaşacağını belirtti.


Silva, Akdeniz'de hava ve deniz sıcaklıklarının küresel ortalamanın üzerinde artmaya devam edeceğini ve özellikle sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanabileceğine değindi. Ayrıca, bölgede yağışların %4 ila %22 azalabileceğinin de muhtemel olduğunu ifade etti. Yağışlardaki azalma sonucunun ise kuraklık olacağına değinen Silva, Akdeniz havzasındaki ülkelerde kuraklığın daha da artacağına değindi.


Silva, Akdeniz'deki deniz seviyesinin gelecekte daha da yükseleceği ve bu durumun alçak kıyı bölgelerinde sel risklerini artıracağına dikkat çekti. Ayrıca, iklim değişikliğinin nehir akışlarını azaltarak su mevcudiyetini tehdit ettiğini ve buna bağlı olarak bölgedeki hidroelektrik kapasitesinin azalabileceğini söyledi.


Silva, Türkiye'nin WMO üyesi olduğunu ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2023'te ülke genelinde meydana gelen şiddetli yağışlar, fırtınalar, aşırı sıcaklar ve yangınlar gibi olayları bildirdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin Akdeniz havzasındaki konumu nedeniyle bölgenin aynı iklim koşullarından etkileneceğini ve sıcaklıkların artmasıyla yağışların azalması beklendiğini ifade etti.


Silva, dünyanın birçok bölgesinde iklim değişikliğinin yaşandığını ve bu durumun ekstrem olayların artmasına ve şiddetlenmesine neden olduğunu söyledi. Ayrıca, iklim değişikliğinin Akdeniz bölgesinde can kayıplarına, altyapı hasarlarına ve ekonomik şoklara yol açtığını ve bu durumun Türkiye için endişe verici olduğunu ifade etti.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN


Haber Kaynağı: ---. (21.04.2024). "Dünya Meteoroloji Örgütü'nden uyarı: Türkiye için endişe verici" Cumhuriyet Gazetesi. https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/galeri-dunya-meteoroloji-orgutunden-uyari-turkiye-icin-endise-verici-2198470#photo-3


Görsel Kaynak: ---. (21.04.2024). "Dünya Meteoroloji Örgütü'nden uyarı: Türkiye için endişe verici!" Cumhuriyet Gazetesi. www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/galeri-dunya-meteoroloji-orgutunden-uyari-turkiye-icin-endise-verici-2198470

Comments


Haberler

bottom of page