top of page

Atık Rüzgar Türbini Kanatları Köprü Olarak Değerlendiriliyor

Döngüsel ekonomi, çevresel sorunlara karşı mümkün olan en iyi çözümlerden birini sunarak, kullanımdan kaldırılan rüzgar türbini kanatlarının atık olmaktan çıkmasını sağlayan bir ilham kaynağıdır. Bu yenilikçi yaklaşımın öncülerinden biri olan Re-Wind Network, İrlanda, Kuzey İrlanda ve ABD'deki 5 üniversite ve araştırma enstitüsünün işbirliğiyle ortaya çıktı.

 

Genellikle sorunlarımıza mümkün olan en iyi çözümlerden birini sunan döngüsel ekonomi, mevcut malzeme ve ürünleri mümkün olduğunca uzun süreli olarak, yeniden kullanmayı, onarmayı, yenilemeyi ve geri dönüştürmeyi içeren bir üretim ve tüketim modelidir. Ham madde kullanımından atık oluşumuna kadar olan süreçte sürekliliği ve çevrenin korunmasını odak noktası haline getirmektedir. Son zamanlarda yapılan bir projede bu konuyu ele alarak İrlanda, Kuzey İrlanda ve ABD'deki 5 üniversite ve araştırma enstitüsü, rüzgar türbini kanatlarının geri dönüştürülmesi için çeşitli yollar bularak Re-Wind Network'ü kurdu.


Mühendisler, kullanımdan kaldırılan rüzgar türbini kanatlarını köprü yaparak değerlendirdiler. Re-Wind Network bu proje sayesinde gelecek yıllarda milyonlarca tonluk çöplüklerin önüne geçmeyi hedefliyor. Yapılan bu köprüler 30 ton ağırlığa kadar taşıyabiliyor.


Kullanımdan kaldırılan rüzgar türbini kanatlarının kullanım ömrü yaklaşık 20-25 yıl ve bu kanatlar genellikle çöplüğe gönderildiğinden veya yakıldığından, biyolojik parçalanmaya uğramayan binlerce parça büyük bir çevresel sorun teşkil ederken artık bu yüzyılın başında kurulan yüzlerce rüzgar türbini kanatları yenileniyor.


Potansiyel çözümler arasında otobüs durakları, kent mobilyaları ve telekomünikasyon kuleleri yer alırken farklı bir kullanım alanı olarak Draperstown ve Cork'ta inşa edilen 2 köprü, kanatları yeniden değerlendirmek için güzel bir çözüm sunuyor.


"Bu kanatların pek çoğu ömrünü tamamlamak üzereyken, onları faydalı bir şeye dönüştürmenin yollarını bulmamız gerekiyor" diye dile getiren Queen's University Belfast'ın Doğal ve Yapay Çevre Okulu'nda öğretim üyesi olan Jennifer McKinley "Birlikte çalışarak rüzgar türbini kanatlarını yeniden değerlendirmenin bir yolunu bulabildiğimiz için çok mutluyum. Bu ancak iyi bir şey olabilir çünkü müdahale edilmediği takdirde kanatlar ya çöplüğe gidecek ya da yakılmaları gerekecek." diye de ekliyor.


Araştırma ekibi, Georgia'nın Atlanta şehrinde köprülerin uzunluğunu ve boyutunu artırmaya odaklanmadan önce üçüncü bir köprünün inşasına hazırlanılıyor.

Çin'in Fujian eyaletindeki bir açık deniz rüzgar çiftliğinde kurulan ve yaklaşık 20 yıllık bir kullanım ömrüne sahip olan dünyanın en büyük rüzgar türbini Goldwind GWH252 -16MW, araştırmacılar tarafından önümüzdeki 20 yıl içinde yaklaşık 8,6 milyon ton rüzgar türbini kanadının hurdaya çıkacağını tahmin ediyor ama cam elyaf takviyeli polimer malzemenin, otoyol gürültü bariyerleri ve oyun parkı ekipmanları gibi muazzam çeşitlilikte nesnelerin inşasında da fayda sağlayacağı düşünülüyor.


Re-Wind Network projesindeki mühendislerden üçü, BladeBridge adında bir spin-out girişimi kurarak, "Yeşil yol mobilyaları ve köprüler gibi dayanıklı ve sürdürülebilir ürünler içeren bir portföy oluşturmak için İrlanda'da tanınmış tasarımcılarla ortaklık kuruyoruz." diyen BladeBridge'in kurucu ortağı Dr. Angie Nagle bu fikri ticarileştirmeye çalışırken eski türbin kanatlarını yeniden kullanmanın yeni yollarını da arayacak.



Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN


Kaynaklar:

Cuthbertson, A. (27 Eylül 2023). Rüzgar türbini kanatlarından köprü yapıldı. Independent Türkçe. https://www.indyturk.com/node/663456/yaşam/rüzgar-türbini-kanatlarından-köprü-yapıldı

コメント


Haberler

bottom of page