Avrupa 2030'a Kadar Sıfır Emisyon İçin Binalardaki Doğalgaz Kombilerini Kaldırıyor
AB ülkelerinin 2030 itibariyle, yeni inşa edilen evler ve tüm yeni binalar da dahil olmak üzere, 'Sıfır Emisyon' ile ısınacağı ve 2040 yılına kadar fosil yakıtla ısınmayı aşamalı olarak durduracaklarını açıklandı.
Uzun süren müzakerelerin ardından Avrupa Parlamentosu üyeleri, ulusal hükümetler ve Avrupa Komisyonu, yeni Binalarda Enerji Performansı Direktifi (EPBD) için bir anlaşma imzaladı. İmzaladıkları bu anlaşmaya ile AB ülkeleri, fosil yakıtla ısınmayı aşamalı olarak 2040 yılına kadar durdurmayı kabul etti. 2030 itibariyle, yeni inşa edilen evler de dahil olmak üzere tüm yeni binalar, 'Sıfır Emisyon Binaları' olacağı ve 2050 yılına kadar AB'deki tüm binaların sıfır emisyonlu binalar olacağı kabul edildi.
1 Ocak 2025 itibariyle AB ülkeleri, fosil yakıtlarla çalışan kombilerin kurulumu için herhangi bir mali teşvik sağlanmayacağı ve 2040 yılına kadar doğalgaz kombilerinin kullanımdan kaldırılması amacıyla Ulusal Bina Yenileme Planlarına bir yol haritası eklenmesi konusunda da anlaşıldı. Ulusal hükümetlerin belirlediği kombilerin aşamalı olarak kaldırılması tasarısı için hedef ise 2040 yılı olarak açıklandı.
Evlerin ısıtılması, tüm AB’nin CO2 emisyonlarının %12'sini oluşturuyor. EEB'den Davide Sabbadin "Gazın evlerimizde bir geleceği yok" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “AB'nin bugünkü kararı hükümetlere, modası geçmiş ve çevreyi kirleten bir sektör için milyarları çarçur etmeyi bırakma sinyali veriyor. Ülkelerin 2040'tan önce ulusal bir aşamalı durdurma tarihi belirlemeleri için artık acil ve daha iddialı adımlar atmaları gerekiyor.”
Bu adımları gerçekleştirmek için bulunan temiz ısıtma alternatifleri kıta genelinde popülerlik kazanıyor. Avrupa ısı pompası satışları 2022 yılında %39 artarak yaklaşık 3 milyona ulaştı. Isı pompaları kombilere göre 3 ila 5 kat arası daha verimli çalışıyor.
Konut dışı binalar için minimum enerji performans standartları (MEPS) için belirlenen çerçeveye göre, tüm konut dışı yapıların 2030 yılına kadar bugünün en düşük %16'lık performansını aşması ve 2033 yılına kadar %26'lık performans eşiğine ulaşması gerekecek.
Formalite olarak görülen bu adım gerçekleştirilmeden önce, Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ndeki ulusal hükümetlerin her birinin müzakerecileri tarafından hazırlanan anlaşmayı onaylaması gerekiyor.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN
Kaynaklar:
Comments