Biyoyakıtlar Temiz Enerji Kaynağı Mıdır?
Biyoyakıt, tarım ürünlerinden veya organik atıklardan üretilen bir tür yakıttır. Hindistan, küresel enerji geçişini desteklemek ve biyoyakıtların gelişimini hızlandırarak kullanımını yaygınlaştırmak için bir ittifak önerdi. Bu ittifakı Yeni Delhi'de düzenlenecek olan G-20 toplantısında duyurmayı planlıyor. Hindistan'da ki bu ittifaka ABD, Kanada ve Brezilya'nın katılması bekleniyor. İttifakın gerçekleşmesi için 15'ten fazla ülkenin katılması gerekmektedir.
BİYOYAKIT NEDİR?
İnsanlar eski çağlardan beri yemek pişirmek, ısınmak ve aydınlatmak için odun ve hayvan atıklarını yakarlar. Son yıllarda biyoyakıt diğer kaynaklardan daha temiz enerji sunması nedeniyle sık gündeme gelmeye başladı.
Biyoyakıtlar kaynaklarına göre gruplandırılmaktadır. Her grup bir “nesil” olarak bilinir. Birinci nesil biyoyakıtlar mısır ve şeker kamışı gibi gıda bitkilerinden elde edilmektedir. İkinci nesil ise gıda dışı ürünler ve tarımsal atıklardan gelmektedir. Üçüncü nesil ise alg adı verilen küçük bitkilerden gelir.
Etanol, biyodizel ve biyogaz popüler biyoyakıt türleridir. Bu üretildikleri kaynağa göre gruplandırılırlar ve kaynakların herhangi birinden üretilebilirler. Örneğin birinci nesil etanoller çiftlikte yetiştirilen mısırdan üretilirler.
BİYOYAKITLAR HER ZAMAN TEMİZ ENERJİ KAYNAĞI MIDIR?
Biyoyakıtlar her zaman temiz bir enerji kaynağı tabii ki değildir. Temiz olup olmadığı nasıl üretildiğine bağlıdır. Üretime güç sağlamak için yenilenebilir enerji kullanılarak atıklardan üretilen biyoyakıt, sera gazı üretimi az veya hiç olmadığında temiz bir yakıt olacaktır. Ancak mahsuller sadece biyoyakıt üretmek için yetiştirildiğinde, yakıtı üretmek için gereken gübre ve yenilenemeyen yakıtlar, onu çok daha az temiz hale getirmektedir.
Yeni Delhi merkezli Observer Araştırma Vakfı'nda enerji politikası araştırmacısı olan Lydia Powell, "Biyoyakıt üretiminin tüm yaşam döngüsüne bakarsanız çoğu zaman temiz olmadığını görürsünüz" dedi.
Biyoyakıtlar aynı zamanda gıda üretebilecek arazilerin enerji için kullanılması anlamına da gelebilir. Üretimleri için arazi temizlendiğinde ormansızlaşmaya katkıda bulunabilirler. Powell, Avrupa'nın otomobil ve kamyonlar için biyodizel yapmak amacıyla Endonezya ve diğer Doğu Asya ülkelerinden bitki bazlı palmiye yağı ithalatına dikkat çekti. Bu ithalatlar, Avrupa Birliği'nin ormansızlaşmayla bağlantılı olabilecek palmiye yağı ve diğer palmiye bazlı ürünlerin satışını yasaklamasının ardından büyük ölçüde düştü.
“Avrupa'ya ihraç etmek üzere petrol üretin diye palmiye ağaçları dikmek için doğal ormanları yok ediyorlardı. Ormanları yok ettiğinizde büyük miktarda karbon yutağını da yok etmiş olursunuz."
Bu sorunlar biyoyakıtların tam olarak ne kadar sürdürülebilir olduğu konusunda tartışmalara yol açtı.
BİYOYAKITLAR NE İÇİN KULLANILIR?
Biyoyakıtlar genellikle insanların ve ürünlerin taşınmasında kullanılır.
Uzmanlar, biyoyakıtların bir kez üretildikten sonra kullanıldığında çok az sera gazı ürettiğini veya hiç üretmediğini söylüyor. Karıştıkları fosil yakıtlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Biyoyakıtların gelecekte uçaklara ve gemilere güç sağlamak için fosil yakıtların yerini tamamen alabileceği düşünülüyor.
Washington merkezli bağımsız kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi'nden Jane O'Malley, "Bunlar geniş bir çözüm kümesi arasında bir seçenektir " dedi.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN
Kaynaklar:
Stachel, G. (8 Eylül 2023). Are Biofuels a Clean Source of Energy?. VOA Learning English. https://learningenglish.voanews.com/a/are-biofuels-a-clean-source-of-energy-/7258528.html
Comentários