top of page

COP28 Kapsamında 22 Ülke Nükleer Enerji Kapasitesini 3 Katına Çıkartma Kararı Aldı

COP28’de ülkeler, net sıfır emisyon için nükleer güçlerini üçe katlama kararı aldı.

 

Bu yıl 28.’si Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nin ikinci gününde ülkeler "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu“nu imzaladı.


2050 yılı için hedeflenen net sıfır emisyona ve sıcaklık artışının 1,5 derece ile sınırlandırılması için nükleer enerjinin kilit rol oynayacağı düşünülüyor.


ABD’nin liderlik ettiği küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma çağrılarına Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Gana, Macaristan, Japonya, Güney Kore, Moldova, Moğolistan, Fas, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İsveç ve Ukrayna imzalayarak kabul etti.

Bu doğrultuda, bahsedilen bu ülkeler 2050 hedeflerini karşılayabilmek amacıyla mevcut nükleer enerji kapasitelerini 3 katına kadar çıkartmayı hedeflemektedir.


Konuya ilişkin ABD İklim Özel Elçisi John Kerry, nükleer enerjide yatırımların sağlanması için ‘erişilebilir trilyonlarca dolar’ olduğunu belirtip, nükleer enerjiye sahip olunmadan net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın mümkün olmayacağını belirtti.


2020’den bu yana Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu verileri dikkate alındığında küresel nükleer enerji kapasitesi büyük çaplı bir değişkenlik göstermeyerek 375 gigavat seviyesinde bulunduğu gözlemleniyor.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Rubabe ELGEZDİ


Kaynaklar:

Kaya N. E., (02.12.2023). “ABD öncülüğündeki 22 ülkeden küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdü”. Anadolu Ajansı. https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-onculugundeki-22-ulkeden-kuresel-nukleer-enerji-kapasitesini-uc-katina-cikarma-taahhudu/3071154

コメント


Haberler

bottom of page