"Fransız-Türk Temiz Enerji Zirvesi" Nükleer Enerji İle Sağlanabilir!
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, dünyanın her yerinde nükleer enerjinin güçlü bir geri dönüş yaptığını bununla beraber temiz enerji kaynaklarının yakın gelecekte elektrik sektörüne hâkim olacağını belirtti.
Türk-Fransız Derneği ve Rönesans Enerji iş birliğinde, Fransa ile Türkiye arasında enerji sektörüne yönelik iş birliklerini ve ortak yatırımları teşvik etmek amacıyla “Fransız - Türk Temiz Enerji Zirvesi” İstanbul’da gerçekleşti. Zirveye online olarak katılan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji dönüşümünün hızla ilerlediğini belirterek, “Bu yıl dünyada inşa edilen yeni santrallerin yüzde 85’ini temiz enerji santralleri oluşturdu. Bunun yaklaşık yüzde 80’i yenilenebilir, yüzde 5’i ise nükleer enerji santralleri oldu. Kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıt kaynaklı santraller bunun yalnızca yüzde 15’ini oluşturdu." diye konuştu.
Birol, dünyanın her yerinde temiz enerji kaynaklarının yakın gelecek zamanda elektrik sektörüne hâkim olacağını belirterek, “Bunun nedeni iklim değişikliği değil. Çoğu durumda maliyet açısından rekabetçi olması ve enerji güvenliği kaynaklı nedenler.” dedi.
Günümüzün trendi olan ulaşım sektörünün de dönüşümde büyük bir paya sahip olduğunu işaret eden Birol, “Üç yıl önce dünya genelinde satılan 25 araçtan 1’i elektrikli iken bu yıl 5 araçtan 1’i elektrikli.” dedi.
Bu yıl 28.’si Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu” imzalandı. Nükleer enerji kapasitesinin 2050’de 2020 seviyesine göre üç katına çıkarma taahhüdünde bulundu. Son yıllarda nükleer enerji yatırımlarının arttığına dikkat çeken Birol, “Benim görüşüme göre, nükleer enerji elektrik üretiminin temel bileşenlerinden. Dünyanın her yerinde nükleer enerjinin güçlü bir geri dönüş yaptığını görüyoruz.” diye konuştu.
Birol, temiz enerji yatırımları için şu ifadeleri söyledi:
“2015’te dünyadaki toplam temiz enerji yatırımları yaklaşık 1 trilyon dolardı. Günümüzde ise temiz enerji yatırımları 2 trilyon dolara yaklaşmış durumda. Temiz enerji dönüşümü güçlü, fakat iklim hedefleriyle uyumlu değil. Ancak enerji görünümü çok hızlı bir şekilde değişiyor. Fransa, Türkiye ve diğer ülkelerin bu temiz enerjinin kurulumu noktasında kendilerini konumlandırmaları gerekiyor.”
Türkiye ile Fransa arasında enerjide iş birliği sağlanabilir.
Türkiye ile Fransa’nın enerji sektöründe bir iş birliği içeresinde olabileceğini ve bunun nükleer enerji ile sağlanabileceğini söyleyen Birol, Türkiye’nin yenilebilir enerji kaynakları bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak “Deniz üstü rüzgâr enerjisi de Türkiye ve Fransa’nın beraber çalışabileceği alanlardan biri.” dedi.
Türkiye ile Fransa arasında enerjide iş birliği konusunda da Birol, “Enerji verimliliği yine Türkiye ve Fransa’nın hem politika hem de teknoloji açısından birbirinden faydalanabileceği bir alan. Dördüncü ve sonuncu alan ise temiz enerji ekipmanlarının imalatı: Enerjinin Türkiye- Fransa ilişkilerinde gündemi harekete geçirebilecek bir konu olduğuna inanıyorum” vurgusunda bulundu.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Berfin TURGAY
Kaynaklar:
Kaya N. E., (02.12.2023) "ABD öncülüğündeki 22 ülkeden küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma taahhüdü" Anadolu Ajansı. www.aa.com.tr/tr/dunya/abd-onculugundeki-22-ulkeden-kuresel-nukleer-enerji-kapasitesini-uc-katina-cikarma-taahhudu/3071154
Yüksel F., (12.12.2023) "IEA Başkanı Fatih Birol "Fransız-Türk Temiz Enerji Zirvesi"nde konuştu" Anadolu Ajansı Yeşilhat. www.aa.com.tr/tr/yesilhat/yesil-ekonomi/iea-baskani-fatih-birol-fransiz-turk-temiz-enerji-zirvesinde-konustu/1821951
Comments