Güneş Pillerinin Verimliliğinde Yüzde 40 İyileşme
Bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan güneş pillerinin hücre performansı verimliliği arttırıp, arttırmadığı araştırıldı.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Atasoy, yaklaşık 4 yıldır TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerinde ince film tabanlı güneş pilleri üzerine çalışmalar yürüttüklerini AA muhabirine anlattı.
Üniversitenin bünyesinde bulunan Merkezi Araştırma Laboratuvarı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde güneş hücrelerinin verimini arttırmaya yönelik proje geliştirdiklerini belirten Atasoy bu kapsamda bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan güneş pillerinin hücre performansını araştırdıklarını söyledi.
Birbirinden farklı tiplerde atomlar ortaya çıkartarak bu malzemelerin yapısal ve opto-elektronik özelliklerini iyileştirdiklerine dikkati çeken Atasoy, şunları söyledi: “Aslında farklı tipteki malzemeleri uyguladık. Mangan, germanyum, gümüş gibi malzemeleri bu yapılara katkılayarak yapıların özelliklerini iyileştirme amacı güdüyoruz. Bu sayede yüzde 40 seviyesinde bir verim iyileştirmesini sağladık. Güneş enerjisi santralleri ve birçok güneş uygulaması, silisyum tabanlı güneş hücrelerinden oluşmaktadır. Silisyum tabanlı güneş hücreleriyle bizim odaklandığımız ince film tabanlı güneş hücreleri arasında birtakım farklılıklar var. İnce film tabanlı hücrelerin getirdiği birtakım artılardan söz edebiliriz. Özellikle silisyum tabanlı güneş hücrelerinde kullanılan silisyum altlık yaklaşık 200 mikron mertebesinde kalınlığa sahiptir ancak bizim kullandığımız ince filmler ise bunun yüzde 1'i kadar yani 1-2 mikron mertebesinde, aynı hücre performansını ince film tabanlı hücreler ile sağlayabilmekteyiz.".
İnce film tabanlı güneş hücrelerinin 1-2 mikron kalınlıkta güneşten gelen ışınların önemli bir kısmını soğurabildiğini belirterek, kullanılan elementlerin doğada fazla bulunmasının maliyet açısından iyi olabileceği ifadelerini kullanan Atasoy, ince film güneş pili uygulamalarının cam altlıkların yanı sıra esnek altlıklara da uygulanabileceğini, “Bu anlamda günlük yaşamda kullandığımız telefon, bluetooth kulaklık gibi küçük elektronik eşyaların taşınabilir güneş pilleriyle şarj edilebilme imkanı da sağlayacağını düşünüyoruz.” dedi.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Berfin TURGAY
Haber Kaynak: Özkul, A. (04.03.2024) "Farklı tipte elementler kullanılarak güneş pillerinin verimliliği yüzde 40 artırıldı" Anadolu Ajansı Yeşil Hat. www.aa.com.tr/tr/yesilhat/bilim/farkli-tipte-elementler-kullanilarak-gunes-pillerinin-verimliligi-yuzde-40-artirildi/1822561
Görsel Kaynak: Heo Hyeon J. (10 Aralık 2018) "New Class of Solar Cells, Using Lead-free Perovskite Materials" Opli. www.opli.net/opli_magazine/solar_energy/2018/new-class-of-solar-cells-using-lead-free-perovskite-materials-dec-news/
Comments