top of page

Hindistan'da Dizel Araçlar 2027'ye Kadar Yasaklanabilir

Hindistan hükümeti, emisyonları azaltmak amacıyla 2027 yılına kadar dizel motorlu araçların yasaklanmasını ve bir milyondan fazla nüfusa sahip şehirlerde ve kirli kasabalarda elektrikli ve gazlı araçlara geçişin sağlanmasını önerdi.

Hindistan'daki bir petrol bakanlığı paneli, 2027 yılına kadar dizel motorlu dört tekerlekli araçların kullanımını yasaklamayı ve elektrikli ve gaz yakıtlı araçlara geçişi teşvik etmeyi öneriyor. Ülke, sera gazlarının en büyük yayıcılarından biri olarak 2070 net sıfır hedefine ulaşmayı amaçlıyor ve elektriğinin %40'ını yenilenebilir kaynaklardan üretmeyi planlıyor.


Panelin önerisi, 2030'a kadar elektrikli olmayan hiçbir şehir içi otobüs ve 2024'ten itibaren şehir içi ulaşım için dizel otobüsler eklenmemesi yönünde. Ayrıca, elektrikle çalışan şehir içi dağıtım araçlarına yeni kayıtlara izin verilmesi ve kargo taşımacılığında demiryolları ve gazla çalışan kamyonların daha fazla kullanılması teşvik ediliyor.


Hindistan'ın gazın enerji karışımındaki payını 2030 yılına kadar %15'e çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. Panel, talebin büyüme oranı göz önüne alındığında ülkenin yeraltı gaz depolama kapasitesini artırması gerektiğini ve tükenmiş petrol ve gaz sahaları, tuz mağaraları ve akiferlerin gaz depolama için kullanılmasını öneriyor.


Ayrıca raporda, ülkede elektrikli araç kullanımını artırmak amacıyla hükümetin Elektrikli ve Hibrit Araçların Daha Hızlı Kabulü ve Üretimi Programı (FAME) kapsamında verilen teşviklerin "hedeflenerek uzatılması" gerektiği belirtilmiştir.


Haberi Hazırlayan: Ela Nur ERTEKİN




Comments


Haberler

bottom of page