top of page

İklim Değişikliğinin Pamuk Endüstrisine Etkisi

Pamuk bitkisinin en çok kullanıldığı endüstri, tekstil endüstrisidir ve tekstil ürünlerinin yarısı pamuktan oluşmaktadır. Temel ihtiyaçlarımızdan birinin giyinme olması nedeniyle iklim değişikliğinin pamuk endüstrisine etkisi gündem olmakta ve önem kazanmaktadır.

 

Başlıca pamuk üreten ülkeler; Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Brezilya, Pakistan ve Türkiye olarak sıralanmaktadır. Pamuk üretiminde yaklaşık olarak 250 milyon kişi pamuk işlemede çalışmakta ve 100 milyon kişi de pamuk yetiştiren çiftçilerden oluşmaktadır.


Her bitkinin gelişmesi ve hasat edilmesi için uygun iklim koşulları gereklidir. İklim değişikliği ile bitkilerin gelişmemesi, geç veya erken olgunlaşması, aşırı sıcak veya soğuklardan etkilenmesi, kimyasal ilaçların etki etmemesi veya bitkilere özel mantar vs. oluşması sebebiyle bitkiler çerçevesinde olumsuz etkileri görülmektedir. Yalnızca pamuk üretiminde bile 350 milyon kişi çalıştığına göre pamuk bitkisinin üretilememesi birçok insanın gelir kaynağını olumsuz ve ciddi bir boyutta etkileyeceği açıkça görülmektedir. İklim değişikliği etkilerinin pamuk endüstrisinde ve bu bağlamda diğer endüstriler üzerinde ne gibi sonuçları olabileceğini göstermesi açısından önemlidir.


Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi’ne göre, kuraklık Batı Teksas’ta 1 milyon ton pamuk kaybına yol açmıştır. Pamuk endüstrisinde küçük ölçekli çiftçilerin ekonomik olarak iyileştirilmesi ile ilgili farkındalık oluşmakta ve çözüm yolları üretilmektedir. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş, küçük ölçekli çiftçilerin refahlarını ve ekonomik olarak iyileşmelerini sağlayacak Sürdürülebilir Geçim Yaklaşımı adı verilen çalışmayı başlatmıştır. Sürdürülebilir Geçim Yaklaşımı; gelirler arasındaki farkı değerlendirmek için veri toplamakta, insanların ekonomik kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve bunların hane gelirine katkısı gibi alt başlıkları değerlendirmektedir.


Gelir kaynakları hem insanlar hem de ülkeler için temel bir öncelik oluşturmaktadır ve ekonomik gelirlerinin yüksek olması için çaba sarf etmektedirler. Hatta ülkeler ve insanlar ekonomilerine göre gruplandırılmaktadır, örneğin; gelişmiş- gelişmemiş ülke. Ekonomi dediğimiz zaman aklımıza ithalat ve ihracat gelmektedir fakat iklim değişikliğinin etkileri ihracat ve ithalat üzerinde olumsuz sonuçlarını göstermektedir. İklim değişikliği sebebiyle ürün üretemeyen ülkeler ve bu ürünlerin yapımında çalışan insanlar gelir kaynaklarını kaybetmektedirler. Günümüzde yapay zeka insanların işlerini yapacağı için işsizlik konusu tartışılmaktadır fakat asıl konuşulması gereken etken gözlerden kaçmaktadır. İnsanların ve devletlerin gelir kaynaklarını kaybetmeleri, durumun ciddiyetini ve ne gibi sorunlara sebep olabileceğini göstermesi açısından önemlidir. Sonuç olarak; doğrudan ekonomik olarak üretim sektöründe çalışan insanlar, dolaylı olarak da devletlerin ekonomileri bu durumdan olumsuz etkilenecektir.



Haberi Hazırlayan: Stajyer Nisa Nur SARUCAN


Kaynaklar:

Early, C. (18 Eylül 2023). Can the cotton industry protect its workforce in a changing climate?. Reuters. https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/can-cotton-industry-protect-its-workforce-changing-climate-2023-09-18/

Comments


Haberler

bottom of page