top of page

İngiltere, Elektronik Sigaranın Çevreye Verdiği Zarardan Dolayı bunu Yasaklayabilir mi?

Son zamanlarda normal sigara kullanımından ziyade elektronik sigara kullanımının artması nedeniyle düşünülmesi gereken yeni problemler ortaya çıkmaktadır. Elektronik sigaralar; normal sigaralara göre çevreye zarar vermiyor gibi gözükse de insanların çoğu tek kullanımlık elektronik sigara kullanmaktadır.

 

Material Focus adlı geri dönüşüm kuruluşunun yaptığı bir araştırmaya göre, İngiltere’ de her hafta 1,3 milyondan fazla tek kullanımlık elektronik sigara çöpe atılmaktadır. Haftalık olarak 1,3 Milyon cihazın çöpe atılması, yılda 10 ton lityuma denk gelmektedir ve bu rakam 1.200 tane elektrikli aracın pilindeki lityum değerine eşittir. Çevre ve iklim değişikliği üzerine insanlar ve devletler yararlı çalışmalar yapmaya çalışsa da insanların tüketim alışkanlıkları, tükettikleri ürünlerin geliştirilmesi sonucu çevre ve iklim sorunları üzerinde düşünülmesi gereken yeni boyutlar olduğunu ortaya koymaktadır.


İngiltere hükümeti, atık yönetmeliğinde değişiklik yapılması ve hatta yıl sonuna kadar elektronik sigaraların yasaklanması için meclise yeni planlar sunmayı düşünmektedir. Bazı milletvekilleri bu konuda istekli olsa da bu yıl sonuna kadar elektronik sigaraların yasaklanması mümkün görünmemektedir. Bu sebeple; elektronik sigara üreticileri, ürünlerinin geri dönüşüme uygun bir hale getirmek için tasarımlarını değiştirebilir fakat elektronik sigaraların geri dönüştürülmesi bile bu soruna çözüm olarak görülmemektedir. Elektronik sigaraların; alüminyum, lityum ve paslanmaz çelik gibi maddelerden oluşması sebebiyle geri dönüştürülse dahi çevreye zehirli kimyasallar sızdırmaya ve mikroplastiklere dönüşerek dünyaya, dolayısıyla insanlara da zarar vermeye devam etmektedir. Pillerin lityumdan oluşması sebebiyle atık bertaraf tesislerinde yangınlara da neden olabilmektedir. Ayrıca, elektronik sigaraların lityum ve bakır gibi dünyada talep edilen maddelerden oluşması nedeniyle elektronik sigaraların geri dönüştürülememesi bu maddelerin sorumsuzca kullanılması anlamına da gelmektedir.


Sonuç olarak; ürünlerde yapılacak olan araştırma ve geliştirme çalışmaları veya dünyada ilk defa kullanılacak ürünlerin sadece maddi bir kazanç kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini göstermektedir. Ürünlerin kullanımı sonucu oluşabilecek atıkların veya geri dönüştürülememesinin sonuçlarının ne olabileceğine dair fikirlerin daha detaylı düşünülmesi gerektiğini de ortaya koymaktadır. Ayrıca, günümüzde ki ürünlerin çoğu sürdürülebilir, geri dönüştürülebilir şeklinde pazarlansa da bunun her üründe mümkün olmadığını ve kavramların tekrar düşünülmesi gerektiğini de göstermektedir.


Haberi Hazırlayan: Nisa Nur SARUCAN


Comments


Haberler

bottom of page