top of page

Kahve Atığından Çevreci Beton Üretildi

Dünyada 2 milyar fincandan fazla kahve tüketilmekte ve dolayısıyla çöpe atılan kahve telvesi miktarı 6 milyar tona ulaşmaktadır. Petrolden sonra en büyük ticari paya sahip olması sebebiyle de her geçen yıl daha fazla atığa neden olmaktadır. Bu soruna çözüm üretmek isteyen mühendisler atık kahve telvesini yüksek ısıda 350°c’de oksijen kullanmadan düşük enerjili işlem ile biyokömüre çevirerek, yüzde 30 daha güçlü beton üretti. Bu proje ile organik atıkların yaydığı sera gazının azaltılması hedeflenmektedir.

 

Çalışma hakkında, RMIT üniversitesi öğretim üyesi ve baş yazar Dr. Rajeev Roychand, organik atıkların yok edilmesinin, metan ve karbondioksit gibi büyük miktarda sera gazı yayması nedeniyle çevresel sorun yarattığına değindi. Ortak baş yazar Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, bu teknoloji sayesinde dünya çapındaki inşaat endüstrilerinin atıkları değerli bir kaynağa dönüştürülebileceğine değindi.


Beton endüstrisi ile organik atıkların geri dönüşümünün artırılması, atık depolama sahalarına giden atık miktarını büyük oranda azaltabilir. İnşaat projelerinde her yıl kullanılan 50 milyar ton doğal kumun, beton yapımında kullanılmasını önleyecek olan kahve biyokömürünün kullanılması hedeflenmektedir. Bu sayede doğal kum çıkarımının azaltılması ve çevreye daha az zarar vermesi beklenmektedir.


Konuyu değerlendiren sorumlu yazar ve araştırma ekibi lideri Profesör Jie Li, “Kaynakların sınırlı doğası ve kum madenciliğinin çevresel etkileri nedeniyle sürdürülebilir kum tedarikini sürdürmede kritik ve uzun süreli zorluklar var” dedi. Kahve atıklarını değerlendirmek için çeşitli yollardan faydalanılabilir.


Örneğin, kahve çekirdekleri bünyelerinde çeşitli yağlar barındırdığı için bu yağları biyoyakıta dönüştürmek mümkündür. Kahve atıklarını geri dönüştürme yollarından bir diğeri de gübredir. Kahve telvesi ile toprağın böceklenmesi önlenebilir. Bir başka ilginç değerlendirme yöntemi ise kahve atıklarından elde edilen kütükler ile evlerin ısıtılabilmesidir.


Institute of Physics tarafından yapılan çalışmada kahve çekirdeklerinin potasyum hidroksit ile ısıtılması durumunda metanı hapseden bir malzemenin ortaya çıktığı açıklandı. Son olarak kahve atıkları kullanılarak sanatsal bir bakış açısıyla telveden kahve fincanı üretildi. Ağaç yongası, doğal reçine ve kahve telvesinden oluşan bu çevre dostu kompozit fincanlar doğada yüzde 100 ayrışabilmektedir.


Kahve atıkları karbondioksitten yaklaşık 28 kat daha güçlü olan metan gazı yayarak küresel ısınmaya da sebep olabilmektedir. Bu yüzden kahve atıkları doğru şekilde değerlendirilmesi çok önemlidir. Eğer doğru şekilde değerlendirilirse sera gazını hapsederek iklim değişikliğiyle mücadele edebilir. Institute of Physics’in geçtiğimiz yıllarda yayınladığı bir çalışmada, kahve çekirdeklerinin potasyum hidroksit ile birlikte ısıtılması durumunda metanı hapseden bir malzemenin ortaya çıktığı açıklandı. Bunun yanı sıra, söz konusu malzemenin metan gibi karbonu da hapsedebildiği ve diğer karbon yakalama ve saklama yöntemlerine göre daha hızlı ve ekonomik olduğu da belirtildi.




Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN


Kaynaklar:

(11 Eylül 2023). O ülkede sadece kahve atığından yüzde olarak güçlü, çevreci beton üretildi, sera gazı azalacak! Duyurdular. Yeni Akit. https://www.yeniakit.com.tr/haber/o-ulkede-sadece-kahve-atigindan-yuzde-olarak-guclu-cevreci-beton-uretildi-sera-gazi-azalacak-duyurdular-1786446.html

Comments


Haberler

bottom of page