top of page

OSTİM Teknik Üniversitesi'nden Karadeniz'deki Kirliliğe Çevre Dostu Çözüm: Hidrojen Sülfür, Yeşil Enerjiye Dönüşüyor

OSTİM Teknik Üniversitesi'nin öncülüğünde geliştirilen proje yeşil enerji ve çevresel hedeflere inovatif bir boyut katıyor. Proje kapsamında Karadeniz'deki hidrojen sülfür gazı, özel tasarlanmış gemilerle denizden çıkarılarak enerji ve endüstri sektöründe kullanılacak.

 

OSTİM Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Kılkış, Karadeniz'deki kirliliğe sebep olan hidrojen sülfür gazının denizden ayrıştırılmasıyla çevresel fayda sağlanabileceğini ve elde edilen hidrojen ve sülfürün sanayide kullanılmasıyla ekonomik kazanç elde edilebileceğini belirtti.


Hidrojen sülfür gazının, özellikle Tuna Nehri'nden gelen kirlilikle Karadeniz'e karıştığını ve bu durumun deniz ekosistemini tehdit ettiğini ifade eden Prof. Dr. Kılkış, yılda ortalama 7 milyar metreküp hidrojen sülfür gazının Karadeniz'e eklendiğini ve bu nedenle denizdeki balık stokunun azaldığını vurguladı. Hidrojen sülfürün, denizdeki ekolojik dengeyi bozarak hayatın sadece üst tabakalarda sürdüğü bir duruma neden olduğunu belirtti.


Karadeniz'i "enerji denizi" olarak nitelendiren Kılkış, hidrojen sülfürün denizden ayrıştırılmasıyla elde edilen hidrojen ve sülfürün avantajlı bir şekilde değerlendirilebileceğini söyledi. Bu çerçevede, hidrojenin doğal gazla karıştırılarak enerji potansiyelinin artırılabileceğini ve sülfürün demir-çelik sanayisinde kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca, hidrojenin doğal gazdan tasarruf sağlayarak ekonomik fayda sunabileceğini belirtti.


Hidrojen üretimine yönelik geliştirilen bir proje kapsamında, Karadeniz'de özel tasarlanmış bir hidrojen üretim gemisinin kullanılacağını açıklayan Kılkış, bu gemiyle hidrojenin denizden ayrıştırılmasının, karada üretilen hidrojenle birleştirilerek mevcut doğal gaz şebekesinde değerlendirilebileceğini söyledi. Bu proje sayesinde, Karadeniz'den taşınan hidrojen sülfürün, hem sanayide hem de konutlarda faydalı bir şekilde değerlendirilerek çevresel ve ekonomik kazanca dönüştürülebileceğini ifade etti.


Ayrıca, yeşil enerji kaynaklarının uygun teknolojilerle ekonomiye kazandırılmasının Türkiye'nin enerji bağımsızlığına ve bölgesel enerji güvenliğine katkı sağlayacağını belirten Prof. Dr. Kılkış, bu çabaların aynı zamanda Paris Anlaşması'nın karbondioksit salımlarını azaltma hedeflerine daha hızlı ulaşma fırsatı sağlayacağını vurguladı.



Haberi Hazırlayan: Araştırmacı Doğukan ÇETİNER


Haber Kaynak: Özbakır, B, (20.02.2024) "Karadeniz'deki hidrojen sülfür çevresel ve ekonomik kazanca dönüşebilir" AA Yeşil Hat. www.aa.com.tr/tr/yesilhat/kirlilik/karadenizdeki-hidrojen-sulfur-cevresel-ve-ekonomik-kazanca-donusebilir/1822468


Görsel Kaynak: Aksan, S. (20.01.2023) "Doğal gazın ardından sıra hidrojene gelecek" TRT Haber. www.trthaber.com/haber/gundem/dogal-gazin-ardindan-sira-hidrojene-gelecek-739766.html

Comments


Haberler

bottom of page