Türkiye, Enerji Geleceğini Şekillendirmek İçin Kararlı Adımlar Atıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'da Gerçekleşen Rus Enerji Haftası'nda Türkiye'nin Enerji Dönüşümü ve Karbon Nötr Hedefini Paylaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Moskova'da 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen Rus Enerji Haftası'nda yer alan "Teknolojik egemenlik ve düşük karbon enerjisi: Geleceğe Bakmak" başlıklı oturumda Türkiye'nin enerji dönüşümü ve karbon nötr hedefi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bayraktar, arz güvenliği üzerinden okunan geleneksel enerji güvenliği anlayışının yanısıra artık çevresel endişelerin de gözetilmesi gerekmesinin aşılması gereken yeni bir zorluk olduğunu "Şimdi ise enerjinin güvenilir ve düşük maliyetli bir şekilde tedarik edilmesinin yanı sıra çevre dostu olarak da tedariki yeni bir zorluk olarak önümüze çıkıyor." değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca Bayraktar, bahsedilen bu zorluğun Türk enerji pazarı için de geçerli olduğunu vurgulayarak, "Çünkü biz büyüyen bir pazarız, enerji talebimiz hem elektrik hem de doğalgaz tarafında artıyor. Son 20 yılda yaklaşık 3 kat bir artış yaşandı. Enerji talebimiz her yıl yüzde 4,7 artıyor ve bu eğilimin 20 yıl boyunca devam edeceğini düşünüyoruz." ifadesini kullanarak Türkiye'de enerji üretimine yönelik yatırımların artmasının bir gereklilik olduğunu belirtti.
Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki yıl önce duyurmuş olduğu 2053 Karbon Nötr hedefini hatırlatan Bayraktar, "Sadece 30 yıl vaktimiz var ve tüm enerji sistemimizi, tarımdan ulaşıma ve sanayiye, tüm sektörlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Ekonominin tüm sektörlerinde enerji alanında dönüşüm gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.
Karbon Nötr 2053 hedefine ilişkin Türkiye'nin yenilenebilir enerjide önemli bir potansiyele sahip olduğunu hatta Türkiye'nin kurulu gücünün 55%'inin yenilenebilir enerjiden geldiğini belirten Bayraktar, "Türkiye'nin kurulu gücünün yüzde 55'i yenilenebilir enerjiden geliyor ve bunu daha da artırmak istiyoruz. 2035'e kadar güneş ve rüzgar enerjisinde kurulu gücümüzü her yıl 5 gigavat artırmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgarda ilave yenilenebilir enerji kurulumumuz 12 yılda 60 gigavata ulaşacak." ifadelerini kullandı.
Enerji sektöründe dış yatırımlar bağlamında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımında da işbirliği içerisinde bulunan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom'un Türk yenilenebilir enerji pazarına duyduğu ilgiden bahseden Bayraktar, "Öncelikle yenilenebilir enerjide önemli bir potansiyele sahibiz. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de Türk yenilenebilir enerji pazarına yatırım yapmak istiyor. Şu anda güneş ve rüzgar enerjisine yönelik projeler geliştiriyoruz." dedi.
Haberi Hazırlayan: Araştırmacı Doğukan ÇETİNER
Kaynaklar: Bloomberg HT. (11 Ekim 2023). Bayraktar: Rosatom, Türk yenilenebilir enerji pazarına yatırım yapmak istiyor. Bloomberg HT. https://www.bloomberght.com/bayraktar-rosatom-turk-yenilenebilir-enerji-pazarina-yatirim-yapmak-istiyor-2339944
Commenti