top of page

Çin'in Enerji Dönüşümünde Önemli Gelişmeler

Çin’in enerji dönüşümü dünyayı net sıfıra götürebilir.

 

Çin, dünyanın en büyük fosil yakıt tüketicisi ve CO2 emisyonu kaynağı olmasına rağmen, hızla büyüyen bir yenilenebilir enerji sektörüne sahip. Son raporlara göre, Çin'in rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara yaptığı yatırımlarla dünya çapında bir lider konumda olduğu vurgulanıyor. Ülke, 2050'ye kadar elektrik üretiminin yüzde 88'ini yenilenebilir enerjiden sağlamayı hedefliyor. Ayrıca, elektrikli araç satışlarında da önemli ilerlemeler kaydediyor ve emisyon azatlımı konusunda küresel ölçekte belirleyici bir rol oynayacak potansiyele sahip.

Küresel nüfusun yüzde 18’ine sahip olan Çin, dünyadaki enerjinin yüzde 26’sını tüketiyor ve enerji kaynaklı CO2 salınımının yüzde 33’ünü gerçekleştiriyor. Ülke en büyük kömür kullanıcısı konumunda. İçinde bulunduğu bu durum nedeniyle enerji tüketimindeki yenilenebilir enerjinin payı batılı rakiplerinin arkasında kalıyor.

Rapora göre petrol tüketimi 2050’ye kadar yarıya inecek ancak havacılık ve denizcilik endüstrilerinde kullanılacak. Petrol kullanımı yüzde 84 ithalat yoluyla karşılanacak hale gelecek. Doğal gaz tüketimi ise yüksek kalmaya devam edecek.

Kömür tarafından Çin tüketimini yerel üretimden sağlamakta. Yüksek emisyonlar yerel kirliliğine yol açan kömür, Çin’in birincil enerji kaynağı konumunda yer almakta. Kömür kullanımı iki yıl içerisinde zirve yaparken 2040 yılına kadar üçte bir oranında düşeceği tahmin ediliyor.

2030 yılına kadar Çin’in enerji kullanımının zirve yapması ve 2050 yılına kadar ise tüketimin yüzde 20 düşeceği vurgulanıyor.

2050’ye kadar rüzgâr ve güneş enerjisi Çin’in elektrik üretiminin her biri için %38’ini sağlayacak. 10 yıl önce bu kaynaklar ana enerji kaynağı olarak düşünülmüyordu. Artış hızı etkileyici bir şekilde ki Çin bugün yenilenebilir enerji payı %30 iken 2035’te %55’e, 2050’de ise %88’e çıkacak. Bu süreçte maliyetlerin daha da düşmesi bekleniyor.

Çin’in elektrikli araç satışları, içten yanmalı motorlu araçları geride bırakarak ilk büyük ekonomi olacak ve bu 2027 gibi yakın bir tarihte gerçekleşecek. Elektrikli araçların sağladığı verimlilik artışlarıyla, yüzyılın ortasına gelindiğinde ulaşım sektörünün enerji kullanımının azalması bekleniyor. Çin, 2022'de enerjiyle ilişkili olarak küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %33'üne denk gelen yaklaşık 12 gigaton (Gt) CO2 saldı. Çin'in emisyonlarının 2026'ya kadar zirve yapacağı ve ardından 2040'a kadar %30 azalacağı öngörülüyor. Böylece, Çin'in emisyon payının 2050'de küresel toplamın %22'sine düşmesi bekleniyor. Çin'in emisyon azatlımı, küresel net sıfır hedefi için kritik bir rol oynuyor ve bu yönde en büyük etkiye sahip ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.


Haberi Hazırlayan: Stajyer Berfin TURGAY


Haber Kaynağı: Akpınar, M., (05.07.2024)."Çin’in eşsiz enerji dönüşümü dünyayı net sıfıra götürebilir" Donanım Haber. www.donanimhaber.com/cin-in-essiz-enerji-donusumu-dunyayi-net-sifira-goturebilir--179151


Görsel Kaynak: Akpınar, M., (05.07.2024)."Çin’in eşsiz enerji dönüşümü dünyayı net sıfıra götürebilir" Donanım Haber. www.donanimhaber.com/cin-in-essiz-enerji-donusumu-dunyayi-net-sifira-goturebilir--179151

Görsel Kaynak: Pekgöz, Ö, F,. (24.03.2024) "Çin’in Yenilenebilir Enerji Sektöründeki Hakimiyeti" Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi. www.ankasam.org/cinin-yenilenebilir-enerji-sektorundeki-hakimiyeti/

コメント


Haberler

bottom of page