Çöpler Geri Dönüştürülebilir Malzemeler Olarak Kullanılacak
Artık çöpler ve kullanılmayan ürünler, birçok sektör için çok önemli hale geldi. Avrupa Birliği, 2025 yılında otomotiv, beyaz eşya, tekstil gibi sektörlerde geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını zorunlu kılacak.
Çevre duyarlılığı arttıkça geri dönüşüm projeleri ve yasal düzenlemeler sayesinde atık, stratejik bir ürün haline geldi. Artık çöplerimizi sokağa atmak yerine geri dönüştürülebilir malzemeler olarak değerlendirmemiz oldukça önemli. AB'nin 2025 hedefleriyle birlikte geri dönüştürülmüş hammadde kullanımı yüzde 25-30 civarında zorunlu hale gelecek ve bu oranı tutmayan ürünler pazara giremeyecek! Bu durum göz önüne alındığında Türkiye'nin de bu konuda adımlar atması gerekiyor aksi takdirde yeşil dönüşümü uygulayan Avrupa’ya ihracat yapamayacak!
Çelik ve tekstil gibi sektörlerde atık veya geri dönüştürülmüş ürün kullanma zorunluluğunun artması da oldukça önemli bir gelişme. Geri dönüşüm süreci, doğal kaynakların kullanımını azaltarak sürdürülebilirliği destekliyor. Ayrıca, atıkların değeri artık orijinal ham maddenin değerinden daha yüksek! Geri dönüşümün önemi her geçen gün daha da artıyor. Bu da çöplerimizin değerli bir kaynak olduğunu gösteriyor. Buna istinaden, Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği (PAGÇEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Şirketler, geri dönüştürülmüş ürünlerin peşine düşünce, küresel alanda bir tür ‘atık savaşları’ başladı. Atık maddeler, orijinal ham maddesine göre en az yüzde 10 daha pahalı. Hal böyle olunca, geri dönüşüm sürecinin önemi artıyor. Evimizdeki çöp her zamankinden daha değerli” açıklamasında bulundu.
Eroğlu, AB ülkelerindeki regülasyonların atıklar konusundaki artan hassasiyetle şekilleneceğini ve küresel çapta atık savaşlarının başlayacağını belirttikten sonra Avrupa Birliğinin 2025 yılında
geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını yüzde 25-30 oranında zorunlu hale getireceğine ve bu yüzden Türkiye'nin AB'den atık alabilmesi için iyi bir performans sergilemesi gerektiğine değindi. Aksi bir durumda , atıkların AB’den Türkiye’ye ihraç edilmesinin yasaklanacağına vurgu yaptı. Bunun yanı sıra depozit sistemin hızlandırılmasına ve teşvik ile cezanın getirilmesi gerektiğine değindi.
Yavuz Eroğlu, Türkiye'nin atık dönüşüm alanında küresel bir güç haline gelebileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Atık işleme kapasitesi 5 yılda sıfırdan 1.5 milyon tona çıktı. Petrol kimyada gerideyiz ama atıkta iyi yerdeyiz. Plastik sektöründe Avrupa'da ikinci, dünyada altıncıyız. Bu noktaya geldiysek geri dönüşüm merkezi olma konusunda da başarıya ulaşabileceğimizi düşünüyorum.”
PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye'nin etkin bir geri dönüşüm mekanizması kurması gerektiğini vurgulayarak, atık ithalatının önemine dikkat çekti. ''Birkaç yıl önce, Türkiye'nin Avrupa'nın çöplüğü haline geldiği şeklinde haberler çıktı. Bu haberlerin çoğu gerçeği yansıtmıyor olsa da, sektördeki olumsuzlukların giderilmesine yardımcı oldu. 1,5 yıl önce atık dönüşüm firmalarının lisansları iptal edildi ve yeniden verildi. Geri dönüşüm ithalatı sıkı bir şekilde takip ediliyor. Gümrükteki uzmanlar atıkları kontrol ediyor ve çipli araçlarla atıklar geri dönüşüm tesisine kadar takip ediliyor." dedi.
Avrupa Birliği'nin geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını zorunlu kılacak hedefleri, çevre duyarlılığının artmasıyla birlikte hayati bir öneme sahip. Bu hedefler, geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımını teşvik ederken, atık yönetimi konusunda da düzenlemeler getiriyor. Geri dönüşüm ve atık yönetimi, günümüzde giderek daha büyük bir önem kazanırken Türkiye'nin de bu alanda adımlar atması, yeşil dönüşümü benimsemesi ve geri dönüşüm projelerine destek vermesi oldukça önemli. Böylece sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayabilir ve Avrupa
pazarında da rekabet edebiliriz.
Haberi Hazırlayan: Stajyer Ela Nur ERTEKİN
Haber Kaynak: Ünal, O. (27 Ocak 2024). "Çöp artık stratejik ürün" Yeni Şafak. Çöp artık stratejik ürün | Yerel Gündem Haberleri (yenisafak.com)
Görsel Kaynak: ---. (20 Ocak 2014). "Waste management" The Umweltbundesamt. https://www.umweltbundesamt.de/en/topics/waste-resources/waste-management
Comments